Przepisy

Pyszna Pizza
Ciasto:
– 500 gr mąki pszennej (np. typ 450)
– 35 gr świeżych drożdży
– ok. 300 ml mleka
– pełna łyżeczka soli
– 2 łyżeczki cukru
– 4 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
– puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory,
– płaska łyżka suszonej bazylii i oregano
– 2 ząbki czosnku
– pół łyżeczki soli i cukru
Dodatki:
– ser tarty mozzarella i ulubione składniki:)
Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól oraz oliwę. Mleko podgrzać aby było ciepłe (nie gorące). Połowę mleka wymieszać w kubku z pokruszonymi drożdżami oraz cukrem i odstawić na chwilę pod przykryciem, aż zaczną się pienić. Dodać mleko do mąki. Ciasto zagniatamy dodając powoli drugą połowę mleka, aż uzyskamy ciasto lekko lepiące się ale nie pozostające na rękach. Jeżeli wyjdzie nam zbyt rzadkie to można dosypać mąki, jeżeli za gęste dodajemy więcej mleka. Kiedy ciasto (ok. 5-10 min) uzyska jednolitą konsystencję, odkładamy do miski przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
W między czasie szykujemy sos. Pomidory przełożyć do miski, dodać resztę składników i zmiksować blenderem (jeżeli nie mamy czym zmiksować, możemy użyć pomidorowe passaty).
Gdy ciasto nam wyrośnie, wyciągamy je z miski, zagniatamy ponownie i zaczynamy formować kształt pizzy. Powinna być rozwałkowana na grubość ok. 1 cm. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy sos pomidorowy, następnie ser i na koniec nasze ulubione składniki. Jeżeli chcemy użyć składników, które mogą się szybko spiec – to dodajmy je pod koniec pieczenia (np. szpinak). Na koniec możemy całość posypać przyprawami np. suszonym oregano, pieprzem. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni i pieczemy 12-15 minut.

Pizzę podawać z ulubionym sosem, lub tak oliva:)
Włoska pizza

Jak przygotować ciasto do włoskiej pizzy?

Składniki ciasta wystarczającego na przygotowanie dużej pizzy dla dwóch osób:
  • 250 gram mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
  • solidna szczypta soli (4 gram)
Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:
  1. Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
  2. Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
  3. Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
  4. Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż  uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
  5. Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
  6. Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę – można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
  7. Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
  8. Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki…
Dodatki mogą być w zasadzie dowolne. Poniższe zdjęcie prezentuje mój ulubiony zestaw. Ważne jest, żeby dodatków nie było zbyt dużo. Ciasto najpierw smaruję niewielką ilością sosu pomidorowego.  Jak widać na zdjęciu – układam luźno obok siebie niewielkie porcje wędliny, sera mozarella, sera żółtego, piórka cebuli, plastry pomidorów i całe oliwki. Na wierzchu lądują różnego rodzaju zioła – na zdjęciu widać pizzę posypaną rozmarynem

Jak upiec pizzę?

Piekarnik nagrzewam bardzo mocno do temperatury 250 st. celsjusza i wkładam do niego pizzę na 10-15 minut. Pizza na cienkim cieście jest gotowa bardzo szybko – wystarczy obserwować dodatki. Kiedy ser stopi się i ładnie przyrumieni, a boki ciasta nabiorą złotego koloru, pizza jest gotowa!

Jak podawać pizzę?

Tak dobra pizza nie powinna być oblewana ketchupem. Spowoduje to jedynie utratę aromatu i zagłuszenie jej rewelacyjnego smaku. Ja polecam skropienie gotowej pizzy dobrą oliwą z oliwek oraz odrobiną octu balsamicznego. Z pizzą świetnie komponuje się np. świeża rucola. Wystarczy po upieczeniu udekorować nią nasze danie i efekt wizualny będzie piorunujący.
W pizzy najlepsze jest to, że kiedy opanujecie już przygotowanie ciasta, każdy kolejny wypiek może być zupełnie nowym doznaniem. Wystarczy użyć wyobraźni i składników, które akurat macie pod ręką.

Zeberka duszone:

Kupujemy kawal miesa, kroimy na pojedyncze zebra, obtaczamy w mace (bez przypraw) i smazymy na oleju, az sie delikatnie zrumienia. Nastepnie wrzucamy je do gara, zalewamy litrem rosolku (3 kostki rosolowe na 1l wody). Na tej samej patelni smazymy cebule (2-3 sztuli) pokrojana w talarki) i dodajemy ja do zeberek. Dodajemy tez kilka ziaren ziela angielskiego, z 2 liscie laurowe, troche pieprzu i dosc duzo majeranku. Dusimy przez godzine/ poltorej. I gotowe!



Zapiekana cukinia 
1/2 sredniej wielkosci cukini, 50g sera feta, 3 suszone pomidory, 5 czarnych oliwek, bazylia

przekrojona wzdluz cukinie umyj i wydraz srodek.. fete wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami, oliwkami i dopraw bazylia.. 
tak przygotowana feta napelnij wydrazona cukinie i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180st C

Cukinie zapiekaj przez okolo 10min, az feta sie przyrumien

Kurczak po meksykańsku
Składniki:
- 8-10 pałek lub 4 udka
- 2 średnie cebule
- puszka pomidorów (mogą być też "żywe", uprzednio pozbawione skórki i pokrojone w kostkę)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka miodu
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej jeśli dziecko lubi ostre doznania)
- 2 łyżki oliwy

Kurczaka umyć, osuszyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

Cebule drobno pokroić i zeszklić na patelni. Następnie dodać pomidory, koncentrat, miód i przyprawy. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Zestawić z ognia i ostudzić.

Następnie zalać kurczaka powstałym sosem i odstawić na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki (wtedy mięsko naprawdę rozpływa się w ustach).

Piec 40-50 minut w 190 - 200 st. bez przykrycia.

Filet z kuraka inaczej :)

Składniki:
500gr. filet z kurczaka
100gr. mąki ziemniacznej
1 jajko
2-3 plasterki czosnku wyciskany przez
5 łyżek majonezu
sól
pieprz
ewentualnie inne przyprawy

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kosteczkę, wielkość kosteczki zależy od Was :)
Smażymy na oleju jak placki węgierskie, pokazany wyżej podałam w sosiku pieczarkowym z cieplutką bułką.

Panierkę możemy wykorzystać do ryby, krewetek i czego tam dusza zapragnie pod warunkiem, iż długo nie trzeba smażyć.


Brokuły z makaronem - szybkie a takie dobre
 Składniki
brokuły (1 świeży, lub paczka mrożonego)
makaron (świderki)
3-4 ząbki czosnku
ser żółty do posypania
pieprz, sól, bazylia
olej

Gotujemy brokuły w osolonej wodzie - tak by były al dente.
Jednocześnie gotujemy makaron - również al dente.
W czasie gdy brokuły i makaron się gotują, przeciskamy czosnek i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
Chwilkę smażymy, nie za długo, później na patelnię dokładamy lekko twarde brokuły i mieszamy z czosnkiem. Dokładamy bazylii (ja wrzucam jej dosyć dużo, bo bardzo podkreśla smak i niesamowicie smakuje z brokułami), sól i pieprz do smaku. Potem na patelnie dorzucam makaron, mieszam wszystko razem i na koniec posypuję startym żółtym serem. Mieszam jeszcze chwilkę, czekając aż ser się rozpuści i zacznie ciągnąć.

Zupa burakowa

 3-4 skrzydełka drobiowe lub inny kawałek mięsa czy też kości. Jeśli na kościach gotuję to dodaję kostkę bulionową drobiową,

… 3-4 buraki,

… 5-6 ziemniaków,

… marchewka, pietruszka,

… śmietana 18%,

… 2 łyżki mąki,

… 3 ziela angielskie,

… listek laurowy,

… do smaku: pieprz, sól, cukier,

… sok z cytryny lub ocet winny,

… natka pietruszki do posypania.

PRZYGOTOWANIE:

♦ Buraki wyszorować pod bieżącą wodą, umyć, ugotować (czas gotowania 40-60 min). Gdy są już miękkie, zalać zimną wodą, lepiej się obiera), ostudzić a następnie obrać ze skórki. Pokroić w paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać 2-3 łyżek soku lub octu, wymieszać, ostawić.

♦ Do garnka włożyć skrzydełka lub inne mięso, warzywa: marchewka, pietruszka. Możecie ją pokroić lub zetrzeć na tarce. Ja daję w całości, przekrojone od szerszej strony na krzyż (3-4cm), tak jak do rosołu. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.

♦ Gdy wywar mamy już gotowy i warzywa są miękkie dodajemy buraczki. Jeżeli spróbujecie i wyda się za mało kwaskowa zupa, możecie dodać jeszcze troszku soku czy octu. Doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną cukru – do smaku.

♦ Do słoiczka wsypujemy mąkę, wlewamy śmietanę, słoik zakręcamy i trzepiemy, aż śmietana dobrze połączy się z mąką. Można też rozmieszać w kubku. Wlewamy zawartość słoika do zupy, mieszając gotujemy zupę, aż się zagotuje.

Zupa cebulowa krem

a: ½ kg cebuli 
2 łyżki masła
 2 ząbki czosnku 
3 łyżki mąki pszennej 
ok. 750 ml bulionu przyprawa w płynie Maggi sól pieprz Dodatkowo:
 4 kromki chleba tostowego 10 dag żółtego sera (np. ementaler)

Wykonanie
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Następnie zrumienić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i mąkę pszenną. Ostudzić i zmiksować blenderem. Wlać bulion i zagotować. Na koniec przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem. Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gorącą zupę cebulową rozlać do talerzy. Na wierzchu położyć grzanki i posypać żółtym serem.

Desery:

Rafaello:
SKŁADNIKI NA CIASTO:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA MASĘ:

3 szklanki mleka

3 żółtka

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

kostka masła lub margaryny

pół paczki wiórków kokosowych (około 10 dkg)

1 szklanka adwokata lub wódka do smaku

POSYPKA:

3 łyżki cukru

3 łyżki margaryny

pół paczki wiórków kokosowych

olejek śmietankowy

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać wg kolejności – cukier, żółtka, mąki, budyń z proszkiem i olej. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do wcześniej przygotowanej blachy. Piec ok. 30 minut. Wystudzone ciasto podzielić na 2 części.

PRZYGOTOWANIE MASY:

W pół szklanki mleka roztrzepać żółtka i mąkę (pszenną i ziemniaczną). Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozmącone żółtka z mąką i ugotować budyń. Budyń ostudzić.

Masło utrzeć dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Na końcu dodać alkohol i wiórki.

Wystudzone ciasto przełożyć przygotowaną połową masy. Drugą część masy położyć na wierzch ciasta.

PRZYGOTOWANIE POSYPKI:

Margarynę i cukier roztopić na patelni, po czym dodać wiórki i smażyć na złoty kolor – ciągle mieszając. Ostudzoną posypką obsypać ciasto.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

MOJA RADA:

można upiec zwykły biszkopt z 5-6 jajek
zamiast gotować masę, można zrobić gotowy budyń. Jeśli nie mam czasu na gotowanie wg przepisu przygotowuję 3 budynie śmietankowe, ale daję tylko 2 porcje mleka (nie trzy). Wtedy budyń jest gęsty. Po ostudzeniu budyń dodaję do masła lub margaryny.
Posypkę przygotowuję z całej torebki wiórków. Dzielę na dwie części: do masy i druga część na posypkę. Do masy nie trzeba dodawać wiórków, a całością posypać ciasto.
Można paczkę wiórek dodać do masy, a wierzch ciasta obsypać prażonymi migdałami.




Ciasto latte macchiato
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
szczypta soli
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier i nadal miksować. Gdy białka będą już mocno sztywne wówczas kolejno dodawać żółtka nie przerywając miksowania. Dodać wodę i olej oraz przesianą mąkę, kakao i proszek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26x26 lub 24x28). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 35 minut. Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na poncz:
ok. 300-350ml bardzo mocnej kawy (najlepiej espresso)
100ml likieru kawowego
Składniki na poncz bardzo dokładnie wymieszać. (Likier dodać dopiero do wystudzonej kawy).
Składniki na krem:
200g miękkiego masła
1/2 szkl cukru pudru
400g serka waniliowego
2 szkl mleka w proszku (miałkie - nie granulowane!)
ponadto:
1,5 paczki okrągłych biszkoptów
kakao do oprószenia
Masło utrzeć z cukrem do białości na pulchną masę (przynajmniej 5-7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.
Na dno blaszki układamy pierwszy blat ciemnego ciasta. Lekko go ponczujemy.
Na to wykładamy połowę masy (pozostało połowę masy dzielimy na dwie części).
Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i oprószamy je kakao. Teraz będzie trudniej 
Drugi blat ciasta smarujemy pierwszą częścią masy i układamy go na cieście w taki sposób by masa znalazła się od dołu czyli przylegała do naszych naponczowanych już biszkoptów 
Gdy ciasto ułożymy wówczas ponczujemy jego wierzch i wykładamy pozostałą masę.
Na niej układamy kolejną warstwę zamoczonych w ponczu biszkoptów i mocno oprószamy wierzch kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum całą noc. Ciasto smakuje najlepiej jak poleży w lodówce przynajmniej 12 godzin 
Smacznego 

Ciasto czekoladowe składniki:

2,5 tabliczki gorzkiej czekolady

szklanka mąki pszennej (przesianej)

1,5 szklanki cukru jeśli lubicie bardziej słodkie możecie sypnąć dwie

6 jaj (osobno żółta i białka)

1 kostka masła

2 łyżki gorzkiego kakao

Ciasto czekoladowe przepis przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Czyli na garnek ze szklanką gotującej się wody należy położyć miskę i w niej rozpuszczać powoli masło z czekoladą.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka należy utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dosypać mąki i dokładnie wymieszać (najsprawniej pójdzie jeśli użyjecie miksera).

Do przestygniętej roztopionej czekolady z masłem dolać żółtka.

Do masy dodać 2 łyżki kakao.

Białka ubić na gęstą pianę i delikatnie łyżką wmieszać je do masy. Chodzi o to, żeby masa była puszysta i delikatna.

Wylać na blachę posmarowaną masłem i piec w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut. Nie wysuszcie zbyt ciasta – powinno być w środku wilgotne i gęste.

Przepis powyższy wróży cukierniczy sukces nawet początkującym. Poniżej propozycja podania ciasta w formie delikatnego deseru z bitą śmietaną, kulką waniliowych lodów i odrobiną wiśniowej konfitury.

 Szarlotka na ciepło
Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka drobnego cukru
...

• 1 cukier waniliowy
• 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
• 4 jajka

Jabłka:
• 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
• około 12 łyżeczek cukru
• 1 cukier waniliowy
• 5 -10 dag rodzynek
• 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko.

(ja zamiast na stolnicy ugnaitam ciasto w miseczce, latwiej wyczyscic)
Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy.

(ja spod podpieklam na 15 min)
Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem

Faworki bez śmietany
- żółtka (dowolna ilość - np. 6 szt.) wpijamy do szklanki
- piwo (dokładnie tyle ile jest żółtek w szklance)
- mąka (tyle ile da się wgnieść),
- sól do smaku.
Rozwałować jak najcieniej i wykrawać faworki lub robić róże. Smażyć w głębokim oleju do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.
Tak zrobione faworki są wyjątkowo chrupkie, delikatne jak tzw. chrust. Wcześniej robiłam je z najróżniejszy przepisów, ale nigdy nie były takie chrupiące i smaczne. Polecam ten przepis z piwem.
    
Rogaliki z sera
Składniki
250 g masła
250 g twarogu
250 g mąki (1,5 szklanki, chociaż mi zawsze zabiera ok 2 szklanek)
cukier waniliowy
1 jajko

(dodatkowo dalam szczyptę soli)
cukier puder do posypania


Wykonanie
Twaróg rozgniatam widelcem, wkrajam masło, dodaję jajko, cukier waniliowy i mąkę. Zagniatam ciasto i wstawiam do lodówki (na godzinę). Nastepnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowuję i wycinam prostokąty, następnie trójkąty. Przy podstawie trójkąta kładę nadzienie i zwijam formując rogaliki. Piekę w rozgrzanym piekarniku na wysmarowanej tłuszczem blaszce, aż się nieco zezłocą. Na koniec sypię cukrem pudrem.


Ciasto marchewkowe
Ciasto:
  • 4 jajka
  • ½-¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju lub stopionego masła
  • 2 szklanki mąki (przesiana)
  • 2 szklanki startej marchewki (ok. 2-3 duże marchewki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki goździków (opcjonalnie)
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowana)
  • ½ szklanki żurawiny lub żurawiny z wiśnią
  • ½ szklanki orzechów włoskich
Krem:
  • 750 g mascarpone
  • 100-200 g białej czekolady
  • 25-50 g masła lub śmietanki kremówki

Wykonanie:

Krok 1. Nastawiamy piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika). Wszystkie składniki na ciasto mieszamy za pomocą łyżki w dużej misce.
Alternatywnie można też utrzeć całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera, następnie powoli dolewać olej, cały czas ucierając, na koniec dosypać mąkę, proszek i sodę, bakalie oraz dodać startą marchewkę i zmiksować.
Krok 2. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Krok 3. Pieczemy ciasto marchewkowe przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kied ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzamy drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzamy po 5 minutach.
Krok 4. Ciasto wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu i studzimy na kratce.
Krok 5. Gdy ciasto wystygnie, mascarpone ucieramy za pomocą łyżki z czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem lub śmietanką kremówką, a następnie przestudzoną.
Krok 6. Ciasto przekrawamy na 2-3 placki (w zależności od uzyskanej wysokości). Przekładamy kremem i odstawiamy do stężenia na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 7. Gotowe ciasto dekorujemy ananasem, żurawiną i migdałami oraz miętą.

Lukier – przepis

Czas przygotowania: 3 minutySkładniki (porcja do polukrowania tortu o średnicy ok. 20-26 cm):
  • 15 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy

Wykonanie:

Krok 1. Wszystkie składniki ucieramy łyżką w miseczce, w razie potrzeby regulując konsystencję już utartego lukru dodatkowym cukrem pudrem lub wodą.
UWAGA: Całość można przygotować z gorącego soku z cytryny lub pomarańczy, zastępując nim łyżkę gorącej wody.











Placek toffi  (nasz ulubiony)

50 dag mąki
2 jajka
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki prawdziwego miodu
½ kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier waniliowy
Krem śmietankowy:
1 litr śmietany 36%
3 łyżki żelatyny
½ szklanki cukru pudru
Polewa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
płatki migdałowe


Etapy przygotowania

Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką margarynę, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto. Te dwa placki upiec dzień wcześniej. 
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i wymieszać. 
Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta. 
Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała). Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Faworki
Składniki
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany 18% (gęstej)
1 łyżeczka octu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia


Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna .

Blok



1 kostka margaryny
0.5 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 cukier wanilinowy
Margarynę roztopić w garnku i dodać resztę składników, zagotować aż się wszystko ładnie rozpuści i połączy.
Następnie dodać 3 szklanki mleka w proszku( ja kupiłam łaciate czerwone). To wszystko razem wymieszać -  potraktowałam mleko w proszku mikserem z czystego lenistwa ;)
 3 paczki herbatników  ( około 15 ciasteczek).
 Herbatniki pokruszyć i dodać do masy. Taką masę przełóż do  formy, ostudź i wsadzić do lodówki
. wystarczą 2 godzinki - gotowe
Nie znam nic tak łatwego, szybkiego i super smacznego:))


BAbka
4 jaja
1 szklanka cukru
1 i pol szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1margaryna
olejek (troche-migdalowy lub wanilijowy w zaleznosci jaki lubisz:)
jaja rozetrzec z cukrem (zmiksowac), dodac make, proszek do pieczenia,zapach. wszystko razem dobrze wymieszac, na koniec dodac wrzaca margaryne-wymieszac. wlac do formy i piec 45min w temp. 180 stopni. ja wkladam na 50 min i potem jeszcze chwilke siedzi w poiekarniu wylaczonym 


Ekspresowe ciasteczka bananowo-owsiane.

  • szklanka płatków owsianych
  • 2 banany (świetne będą również te bardzo dojrzałe)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
1. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
2. Do miski wsypujemy szklankę płatków owsianych.
3. Dodajemy banany oraz wiórki kokosowe.
4. Mieszamy wszystko razem (jeśli masa będzie zbyt luźna, wystarczy dodać jeszcze trochę płatków owsianych).
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę. Pieczemy 15-20 min. (po połowie czasu można przewrócić na drugą stronę).



Naleśniki przepis podstawowy

Składniki:
  • 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
  • 200 g (1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia


Mąkę przesiewam z solą do miski, wlewam 250 ml mleka, wbijam jajko. Całość roztrzepuję rózgą, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlewam pozostałe mleko oraz olej.  Mieszam wszystko,aż składniki dokładnie się połączą.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron(obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Na patelnię wlewam odrobinę oleju po usmażeniu jednego czy dwóch naleśników (w zależności od patelni na jakiej smażycie).


SAŁATKA BROKUŁOWA Z CZOSNKIEM
SKŁADNIKI
brokuł - 2 szt
opakowanie serka feta
pół szklanki słonecznika łuskanego
mała puszka kukurydzy
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
pieprz
4 ząbki czosnku
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną (ale nie rozpadną się:)
Mieszamy ze sobą majonez i śmietanę, pieprz do smaku, wciskamy czosnek.
Prażymy słonecznik na patelni.
W szklanym naczyniu układamy warstwowo:
brokuły, sos, kukurydza, ser feta, słonecznik
i tak tworzymy dwie warstwy...
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny...

ORZEŹWIAJĄCY MUS 

Składniki:

- 4 kiwi
- 2 banany
- 0,5 kg truskawek
- 1 jogurt grecki 400 g
- 2 łyżeczki cukru

Przepis:

Kiwi i banany obrać, pokroić na kawałki i zmiksować. Truskawki oszypułkować, dodać cukier i zmiksować niezbyt dokładnie.

Nakładać do szklanek: kiwi z bananem, warstwa jogurtu, mus truskawkowy. Ozdobić truskawkami.

PYCHOOOTA! 


Muffiny truskawkowe
Składniki na około 15 muffinek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Kruszonka migdałowa:
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.
Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Robiłam blok na urodzinki Niusi pychotka i mega szybko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy19/6/13 18:17

    do bloku można również dodać rodzynki i orzechy laskowe wtedy blok jest jeszcze bardziej sycący dodatkowo więcej kakao to bardziej kakaowy smak ja mam przepis na dużą keksówkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna stronka, na pewno będę zaglądać częściej, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za odwiedziny na naszym kawałku blogosfery :-D Jeśli podobał Ci się post zostaw mały ślad w postaci komentarza, tym samym zapraszasz mnie do swojego świata:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...